Nieuws

San Valentín ofwel Valentijnsdag

San Valentín ofwel Valentijnsdag is natuurlijk een erg Amerikaans feestje maar dat neemt niet weg dat je op die dag je geliefde eens in de watten mag leggen of gewoon iets leuks met hem of haar doet. Wat dacht je van een dagje uit naar een van die romantische plekken waarvan er in Spanje zoveel te vinden zijn. Wij beschrijven in dit artikel vijf dorpen die, in ieder geval in Spanje, gezien worden als romantisch en mooi genoeg om eens te bezoeken. Ken jij deze dorpen al?
 
Valentijnsdag hoeft niet chocolade, bloemen en geschenken te zijn maar kan ook gewoon een dag zijn waarbij je met je geliefde iets leuks gaat doen. Dat kan een etentje zijn, een romantische overnachting of een dagje uit naar bijvoorbeeld een van de onderstaande dorpen. In dit artikel hebben we een kleine selectie gemaakt van 5 romantische dorpen maar er zullen er ongetwijfeld nog wel meer zijn.
 
Peratallada (Girona, Catalonië)
 
Onze eerste stop is in het interessante dorp Peratallada in de provincie Girona, deelstaat Catalonië in het noordoosten van Spanje. Dit dorp kan gezien worden als één van de best bewaarde middeleeuwse dorpen van Spanje. Het ontstaan van het dorp gaat terug naar de 10e eeuw na Christus toen op deze plaats een kasteel werd gebouwd. Het duurde echter niet lang of rondom dat kasteel ontstond een typisch middeleeuws centrum met smalle straatjes, poorten, bruggen en bogen waar je onderdoor kunt lopen. Dit alles werd ook nog eens gebouwd op de rotsen waardoor je een mooi uitzicht hebt over de omgeving.
 
Frías (Burgos, Castilla y León)

Het dorp Frías wordt door velen gezien als een van de mooiste dorpen van Spanje, vooral vanwege het kasteel wat hoog boven het dorp trots op een bergpunt gebouwd werd. Het is een van die dorpen waarbij het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan en je als bezoeker in een tijdmachine bent gestapt. Het is tevens een romantisch dorp om doorheen te wandelen en te genieten van de oude en smalle straatjes, mooie pleinen en monumenten die op elke hoek te vinden zijn.

Cudillero (Asturië)
 
Het kleurrijke dorp Cudillero is wellicht niet meteen dorp wat de typische Middellandse Zee ganger zal bezoeken aangezien het helemaal aan de andere kant van Spanje ligt in de deelstaat Asturië. Desalniettemin is Cudillero zeker de moeite waard om als romantisch uitstapje in deze lijst op te nemen. De ligging van het dorp in een baai en direct aan zee, waarbij de kleurige huizen tegen de rotswanden zijn gebouwd, is geweldig. Alle huizen in het centrum hebben verschillende kleuren wat ervoor zorgt dat het een vrolijke happening is om door dit dorp te lopen. Als het weer dan ook nog meewerkt (het wil er vaak regenen) kun je heerlijk op een terrasje zitten en genieten van het echte Spaanse leven.
 
Ronda (Málaga, Andalusië)
 
Wat moeten we nu nog over Ronda vertellen, (bijna) iedereen kent deze stad wel vanwege de majestueuze brug die de twee delen van de stad verbindt. Gezien het feit dat de stad Ronda niet al te ver is van de Costa del Sol en zelfs gelegen is in de provincie Málaga, is een bezoekje meer dan de moeite waard en op slechts 50 kilometer rijden van de kust. Het meest opvallende van Ronda is de Puente Nuevo ofwel de nieuwe brug die samen met de Puente Viejo en de Puente Romano over de Tajo de Ronda zijn gebouwd.
 
Binibeca (Menorca, Balearen)
 
In de zomer is het er afgeladen vol met dagjesmensen en toeristen, maar in de winter, lente en herfstmaanden is het aangenaam wandelen door het dorp Binibeca op het Balearen eiland Menorca. Op zich is Menorca al de moeite waard om te bezoeken vanwege de prachtige stranden en baaien maar Binibeca is een must. Het wit gekleurde dorp ligt aan een baai en is een dorp vol met smalle straten en steegjes, bogen en arcaden, pleintjes, nissen en doorkijkjes. Het lijkt soms wel op een witgekalkt labyrint.
 
Tenslotte voegen wij onze voorkeur van romantische dorpen / steden toe.
 
 
Pinoso( Alicante, Comunitat Valencia)
 
Voor veel mensen is dit dorp onbekend,  Pinoso is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante in de regio Valencia .
 
Pinoso  is een prachtig berg dorpje met diverse typische kleine Spaanse restaurants en mooie authentieke woningen in het dorp met vriendelijke mensen.
 
Het ministerie van Landbouw, Milieu, Klimaatverandering en Plattelandsontwikkeling heeft het Gemeentelijk Natuurgebied de ruimte "Monte Coto-Pinoso" genoemd en een wettelijk beschermingsstelsel ingesteld, het heeft mooie wandel & paard rijroutes waar men romantisch kan genieten.
 
Er bevinden zich ook diverse Bodega's waar men heerlijk wijn kan proeven uit Pinoso & omgeving.
 
 
Waar is uw romantische plek in Spanje? stuurt u ons uw verhaal dan plaatsen wij het op onze website.
Feb 12, 2018


Oudste man ter wereld (113) overleden in Spanje

De Spanjaard die te boek stond als de oudste man ter wereld is overleden. De 113-jarige Francisco Núñez Olivera stierf maandag, zo melden Spaanse media dinsdag.

Olivera heeft de titel een half jaar in zijn bezit gehad. Hij werd de oudste man ter wereld toen zijn voorganger eind augustus overleed.

Olivera werd op 13 december 1904 geboren in het dorpje Vienvenida in het westen van Spanje. De gepensioneerde Spaanse boer stelde dat het geheim van zijn hoge leeftijd was dat hij een "gezond en rustig leven" had geleefd.

Hij at zijn hele leven elke dag groenten en dronk elke dag één glas rode wijn. Daarnaast bezat hij "goede genen", vertelde hij ooit.

Zelden ziek

De Spanjaard werkte zijn hele leven op de familieakker, waar hij olijfbomen en wijnstokken verbouwde. Hij vierde zijn laatste verjaardag in het bijzijn van veel media. Hij at taart en las voor zover hij dat kon de duizenden kaarten die hij uit alle delen van de wereld had ontvangen.

De Spanjaard laat twee kinderen, negen kleinkinderen en vijftien achterkleinkinderen na. Hij overleefde zijn twee oudste zoons en zijn vrouw, die hem al in 1988 ontviel.

Olivera beweerde in zijn hele leven zelden ziek te zijn geweest. Hij moest alleen op zijn negentigste een nier laten verwijderen en hij moest toen hij 108 was worden behandeld voor een urineweginfectie.

Lokale rouw

De burgemeester van zijn geboorteplaats, waar hij nog steeds woonde, heeft voor dinsdag een dag van lokale rouw afgekondigd. Olivera wordt die dag begraven.

De oudste vrouw ter wereld, Nabi Tajima van 117 jaar en zes maanden, leeft overigens in Japan. De oudste vrouw van Europa is de Italiaanse Maria Giuseppa Robucci (114 jaar en 316 dagen)

Jan 31, 2018