Nieuws

weer gewonden, bij de stierenloop in Pamplona, Spanje. ( fiesta española de San Fermín)

PAMPLONA – Wie heeft er nu niet gehoord van het stierenrennen in Pamplona.

Waarschijnlijk kent iedereen dit spectaculaire onderdeel van de San Fermín feesten in Pamplona wel maar het stierenrennen of encierro in het Spaans duurt slechts enkele minuten maar is toch zo populair omdat het spectaculair is om te zien. De San Fermín feesten zijn echter veel meer dan alleen maar stierenrennen en stierenvechten.

Tussen 6 en 14 juli viert de stad Pamplona in de deelstaat Navarra feest, wellicht wel het bekendste feest van Spanje. Die populariteit heeft dit traditionele feest te danken aan het spectaculaire stierenrennen waar ooit schrijver Ernest Hemingway over schreef waarna de encierro wereldberoemd werd. Er wordt echter veel meer feest gevierd in Pamplona gedurende die feestweek waarbij muziek, folkloristische onderdelen, vuurwerk en drank en eten onderdeel van zijn.

Het feest begint op 6 juli om 12 uur ‘s-middags met de “chupinazo”. Dit wordt gehouden op het Plaza Consistorial voor het gemeentehuis van Pamplona. El Txupinazo is eigenlijk niets meer dan het openen van de feestweek met het afschieten van een vuurpijl en het roepen van de zin: ¡Pamploneses, Iruñatarrok, Viva San Fermín, Gora San Fermin!” waarbij alle aanwezigen hun rode zakdoek/sjaal hoog in de lucht houden. Vanaf dat moment gaat het feest los en zal dit pas eindigen op 14 juli om middernacht met het “pobre de mí” lied waarbij er menig traantje te zien is op het plein voor het gemeentehuis van de stad en hard geroepen wordt: “pobre de mí, pobre de mi, que se han acabado las fiestas de San Fermín” en het vuurwerk losbarst terwijl de aanwezigen kaarsen dragen.

Gewonden:

Twee mannen zijn gewond geraakt tijdens het stieren rennen op de tweede dag van het San Fermin festival in Pamplona, Spanje. Een van de mannen werd in zijn billen geraakt door de hoorns van een stier. De andere man kreeg een hoorn in zijn arm. 

Aanvang start dagelijks om 8:00 uur 

Het dagelijkse stieren rennen begint in de ochtend om acht uur lokale tijd. Zes stieren achtervolgen dan een groep renners. De achtervolging duurt tussen de drie en vijf minuten. In totaal wordt er acht keer gerend tijdens het festival dat een week duurt. Nadien worden de stieren afgemaakt. 

PROTESTEN

Een dag voor de start van het festival werd er hevig geprotesteerd. Demonstranten schilderden hun ontblote lijf rood. Op grote spandoeken schreven ze leuzen als 'Stop stierengevechten' en 'Stieren sterven in Pamplona een bloedige dood'. 

Jul 9, 2017


Vuurjes rondom Pinoso, moet de burger voorzichtig zijn brandende sigaret niet te gooien uit het voer

 Lazaro Azorin Salar heeft het volgende op zijn facebookpagina verkondigd:

Woord van de burgermeester uit Pinoso:

Helaas is Pinoso-Monovar weer getroffen door een bosbrand bij de Monte Coto.


De burgermeester heeft geciteerd dat de bosbrand het werk is van een pyromaan.

"Dit zijn onrechtvaardige acties van mensen die ik nooit zal begrijpen"


Heel jammer en zonde dat onze flora en fauna verwoest wordt door de mensen.

Grote dank aan de brandweerlieden, het maakt niet uit hoe professioneel zij zijn, zij doen hun werk met gevaar voor eigen leven.
Wij willen de brandweercommandant, de hoofdinspecteur van de lokale politie, de sergeant Guardia Civil, 2 Cabos< de noodsituatie brigade, chief schenking coördinatie, ACIF Salinas (vereniging tegen bosbranden, 8 brandweerlieden met 3 brandweerwagens, regionale en lokale politie als eerst bedanken.
Ook wil ik de burgermeester van Monovar, NNatxo Vidal Guardiolay, de raadsleden regering teams van Monovar en Pinoso danken voor de goede samenwerking en snele reactie bij het bestrijden van de bosbranden."

    

We herhalen aan de burgers om voorzichtig te zijn en om geen brandende sigaretten uit het autoraam te gooien door de droogte zal de droge onkruid snel verbranden en het vuur zal snel verspreiden.


Gooi geen sigaretten in greppels van uit de rijdende voertuig  !!! wees alert.


Brandweerlieden  en verschillende brigades, waaronder helikopters en watervliegtuigen hebben de volgende vuurhaard onder controle rondom de stad en Cabezo in de uitgang Monóvar.

Dankzij de lokale politie, de Guarda Civiel, brandweer zijn wij der weer snel bij en hebben het onder controle.

Jun 27, 2017