Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Afrikaanse immigrant wint meer dan 300 miljoen euro , met de loterij

Een vluchteling die in 2007 de oversteek uit Afrika maakte, heeft de miljardenjackpot in Spanje gewonnen. De Senegalees bedankte met tranen in de ogen „de Spanjaarden dat ze mij uit zee hebben gered”. Verder: 'Aanslag komt zeker', hond achter auto meegesleurd en de Toppers-rel. Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

En het bleef dinsdagavond nog lang onrustig in Roquetas de Mar. De Zuid-Spaanse stad, met 91.000 inwoners net iets groter dan Oss, is de grote winnaar van ’El Gordo’, de Spaanse kerstloterij.

Een groep van 1600 deelnemers mag 640 miljoen euro verdelen – 400.000 euro per lot. Daarmee valt het leeuwendeel van de prijzenpot van de loterij, totaal zo’n 2 miljard euro, in een door de economische crisis zwaar getroffen regio. Rond het middaguur was het al groot feest in de plaats in de provincie Almería, compleet met gitaarmuziek en inderhaast gemaakte T-shirts.

De burgmeester van het stadje noemt de loterijwinst precies wat zijn gemeente nodig heeft. „Het zijn moeilijke tijden”, reageert hij tegenover een lokale krant. In Almería is 31 procent van de beroepsbevolking werkloos. Voor heel Spanje ligt dat aandeel tien procentpunt lager.

Bijna de helft van het prijzengeld, zo’n 300 miljoen euro, gaat naar een middelbare school in Laujar de Andarax, een plattelandsdorp even verderop. De bedoeling was om met de loterijwinst een schoolreis naar Italië te bekostigen, maar nu wordt al gedroomd van Miami, schrijft de Daily Telegraph. „We waren de kerstrapporten aan het uitdelen en toen kwam deze verrassing”, citeert de Britse krant het schoolhoofd. „Ouders komen met tranen in de ogen hiernaartoe.”

Een andere gelukkige winnaar is een man die in 2007 als vluchteling de oversteek van Afrika naar Spanje maakte. De Senegalees, die zijn naam niet wil geven, bedankte met tranen in de ogen „de Spanjaarden en de Spaanse overheid dat ze mij uit zee hebben gered”.

Spanje gaf dit jaar 2,6 miljard euro uit aan loten voor El Gordo. Dat is 4,5 procent méér dan vorig jaar.


Dec 24, 2015

Home | Read other news