Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Betogingen in Spanje voor referendum monarchie.

Duizenden Spanjaarden hebben zaterdag betoogd voor een referendum over de monarchie. 

 

Niet alleen in de hoofdstad Madrid, maar ook in steden als Valencia, Pamplona en Oviedo gingen mensen de straat op.
In Santiago de Compostela in het noordwesten omsingelden ongeveer veertig mensen de zetel van het parlement van de regio Galicië om hun eis dat Spanje een republiek wordt, kracht bij te zetten.

In Madrid liepen de betogers naar het grote plein Puerta del Sol, dat drie jaar geleden het epicentrum was van de beweging van verontwaardigden die zich keerde tegen het financieel-economische beleid van de regering. "Spanje zal morgen een republiek zijn", schreeuwden zij.

Aftreden


Koning Juan Carlos, sinds 1975 staatshoofd, kondigde maandag zijn aftreden aan. Het Spaanse kabinet heeft daarna ingestemd met een wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt.
Nadat het parlement het heeft goedgekeurd, kan kroonpins Felipe op 19 juni in het parlement worden uitgeroepen tot koning Felipe VI.
De dag dat Juan Carlos zijn aftreden aankondigde, gingen duizenden Spanjaarden al de straat op om tegen de monarchie te demonstreren.


Door: ANP

 

De Spaanse kroonprins Felipe wordt 19 juni in het parlement uitgeroepen tot koning Felipe VI. 

Dat schrijft de Spaanse krant El Mundo vrijdag. De datum is nog niet officieel bekendgemaakt.


Zijn vader, de 76-jarige Juan Carlos, maakte maandag bekend dat hij aftreedt als koning. Hij bekrachtigt naar verwachting de 18e juni een wet die zijn aftreden mogelijk maakt. De dag daarna wordt Felipe uitgeroepen tot de nieuwe koning.


Het Spaanse kabinet heeft het wetsontwerp deze week goedgekeurd. In de bestaande wetgeving staat niets over een vorst die er zelf mee ophoudt.


Jun 8, 2014

Home | Read other news