Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

De 3 koningen magiërs.

Deze ‘Cabalgatas de los Reyes Magos’ zijn ongekend populair in Spanje want de Drie Koningen Caspar, Melchior en Baltasar zijn het die de meeste kado’s aan de kinderen bezorgen. De kerstman rukt ook op in het land, maar nog steeds pakken de meeste Spanjaarden groots uit om de kleinsten in het land eens flink te verwennen op de ochtend van 6 januari, een nationale vrije dag in Spanje.

In de optocht die in elke plaats van enig formaat zo’n beetje wordt georganiseerd, hebben de koningen zelf elk een eigen uitbundig versierde praalwagen van waaraf ze het publiek toewuiven en er een voortdurende regen van snoepjes op neer laten dalen.

Optocht

Hun entourage wordt gevormd door andere wagens die Bijbelse voorstellingen, stripverhalen of sprookjesfiguren weergeven. Muziekbands zorgen voor een vrolijke noot. In sommige plaatsen zitten de koningen zelfs op kamelen. De Cabalgata in Alcoy (Alicante) wordt beschouwd als de oudste van het land. De kinderen laten ’s avonds voor het slapen gaan snoepjes achter en vinden op de ochtend van 6 januari, een landelijke vrije dag, hun kado’s als ze zich goed hebben gedragen.

Bijbelse oorsprong 

Feitelijk is de feestdag op 6 januari. Dan herdenken de christenen dat de drie wijzen (later koningen) uit het oosten bij de pasgeboren Jezus aankwamen om hem te begroeten als koning van de joden. Volgens het verhaal uit de Bijbel brachten zij hem mirre, goud en wierook als geschenk. Mirre (hiermee werden doden ingewreven) dat een vooruitwijzing vormde voor zijn lijden en dood, goud als teken dat hij koning van alle koningen zou worden en wierook als teken van zijn verering.

Waar en hoelaat?

Wil je weten waar de optocht in jouw gemeente wordt gehouden, zoek dan in google op 'Cabalgata de los Reyes Magos' plus de naam van je dorp of stad. Vrijwel alle plaatsen publiceren ergens op internet de route en de aanvangstijd van de optocht. Houd volgens goed Spaans gebruik wel rekening met vertragingen. 


Jan 6, 2015

Home | Read other news