Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Eeconomische schade Catalonië voorkomen

Premier Rajoy heeft in het Spaanse parlement gezegd dat hij met het ingrijpen in Catalonië verdere economische schade voor de regio wil voorkomen. De regering kondigde zaterdag opschorting van het Catalaanse zelfbestuur en nieuwe verkiezingen in Catalonië af, omdat de regionale regering weigert af te zien van het voornemen onafhankelijk te worden.

Inmiddels hebben zo'n duizend bedrijven, waaronder enkele banken, hun hoofdkantoor op papier al uit Catalonië teruggetrokken wegens de onzekere politieke situatie. Dat wil niet zeggen dat ze ook hun activiteiten uit de regio weghalen. Maar de onzekerheid heeft er al toe geleid dat Spanje de economische verwachting naar beneden heeft bijgesteld.

Artikel 155

Het ingrijpen in Catalonië is volgens Rajoy de enig mogelijke reactie op de houding van de Catalaanse regering. Hij verwijt de Catalaanse leider Puigdemont niet bereid te zijn tot overleg. Die wil alleen over de voorwaarden van onafhankelijkheid praten, zei Rajoy, De premier hoopt dat de ingreep in Catalonië van korte duur zal zijn.

In het debat in het parlement in Madrid kwam ook een meningsverschil naar buiten tussen de Partido Popular en de socialistische oppositiepartij PSOE, die Rajoy in de Catalaanse kwestie steeds gesteund heeft. Een afgevaardigde van de PSOE zei dat uitvoering van het grondwetsartikel 155, dat ingrijpen mogelijk maakt in een autonome regio, niet nodig is als Puigdemont nieuwe verkiezingen uitschrijft en binnen de grondwet blijft opereren.

Morgen komt het Catalaanse parlement bijeen in Barcelona. Het kan dan de onafhankelijkheid uitroepen of zich voor nieuwe verkiezingen uitspreken.


Oct 25, 2017

Home | Read other news