Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Felipe VI nieuwe koning van Spanje

De nieuwe Spaanse koning Felipe VI heeft donderdag voor het Spaanse parlement de eed afgelegd. Hij is nu staatshoofd van Spanje. 

Zijn vader Juan Carlos tekende woensdag voor zijn troonsafstand waarmee Felipe (46) vanaf middernacht officieel al koning werd.


De eedaflegging was het tweede onderdeel van de ceremonie rond de troonswisseling. Eerder donderdag kreeg Felipe uit handen van Juan Carlos de sjerp die symboliseert dat de koning hoofd van de Spaanse strijdkrachten is.


Felipe's vrouw Letizia en hun twee dochters Leonor en Sofia waren ook bij de eedaflegging. Voordat de nieuwe koning het parlementsgebouw binnenging, inspecteerde hij een erewacht.
Modern koningschap


In zijn eerste toespraak als monarch beloofde Felipe ''te luisteren, raad te geven en te dienen''. Hij zei zijn land te willen dienen als een moderne koning. ''Een vernieuwde monarchie voor een nieuwe tijd'', aldus de koning. ''De kroon moet dichter bij de mensen komen en hun respect winnen, transparant zijn en de samenleving dienen.''


Hij dankte onder anderen zijn vader en zijn moeder Sofía. Felipe stond ook stil bij de slachtoffers van terroristische aanslagen de afgelopen jaren. Hij toonde zich solidair met de ''slachtoffers van de crisis'' en noemde Spanje ''een plaats voor iedereen''.

Defilé

Na de ceremonie volgt een militair defilé, een rijtoer door de stad en een balkonscène bij het koninklijk paleis.

Er zijn zo'n zevenduizend politieagenten in de stad om alles in goede banen te leiden. Overigens zijn er geen buitenlandse gasten uitgenodigd voor de troonswisseling. Voor de zekerheid is het dreigingsniveau voor terrorisme wel verhoogd van het laagste niveau (vier) naar drie.


Jun 19, 2014

Home | Read other news