Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Gevaarlijk virus duikt op in Spanje na tekenbeet!

Gezondheidsautoriteiten in Madrid proberen te vermijden dat het dodelijke Krim-Congovirus zich verspreidt.

Eén man overleed vorige week aan de gevolgen van het virus dat voornamelijk wordt overgedragen door teken. Een verpleegkundige die hem behandelde is besmet geraakt.

Virale hemorragische koorts Krim-Congo komt gewoonlijk voor in Afrika, de Balkanlanden, het Midden-Oosten en sommige delen van Azië. De ziekte wordt veroorzaakt door een beet van een besmette teek. Wie de ziekte oploopt, heeft zo'n 30 procent kans om te overlijden. Volgens de Spaanse autoriteiten is het echter de eerste keer dat het virus in een West-Europees land opduikt na een tekenbeet.

De 62-jarige man, die op 25 augustus overleed in een ziekenhuis in Madrid, liep het virus vermoedelijk op nadat hij door een teek werd gebeten tijdens een natuurwandeling in de regio Castilla-Léon. Zo'n tweehonderd mensen die met de zieke Spanjaard in contact kwamen worden nu nauwlettend in de gaten gehouden. De besmette verpleegkundige is in stabiele toestand, en ligt in isolatie in een Madrids ziekenhuis.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lopen de meeste mensen het Krim-Congovirus op door besmette teken of door contact met bloed van besmette dieren. Er is geen vaccin beschikbaar voor dieren. Het virus kan zich ook verspreiden van mens op mens door contact met bloed of andere lichaamssappen. Vooral medisch personeel loopt gevaar. 

Het virus dankt zijn naam aan de eerste ontdekking in de Krim in 1944. Later werd de ziekte herkend in Congo in 1969. Volgens het Nederlandse RIVM leiden de meeste infecties tot een acuut ernstig ziektebeeld met onder meer koorts en spierpijn. In 2011 werd het virus ontdekt in teken in Spanje maar het is voor het eerst dat er een menselijke besmetting is opgedoken. 

transmissie

De CCHF virus wordt overgedragen naar mensen ofwel door tekenbeet of door contact met besmette dier bloed of weefsels tijdens of onmiddellijk na het slachten. Het merendeel van de gevallen deden zich voor bij mensen die betrokken zijn bij de veehouderij, zoals werknemers in de landbouw, in het slachthuis werknemers en dierenartsen.

Mens op mens overdracht kan plaatsvinden als gevolg van nauw contact met het bloed, afscheidingen, organen of andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde personen. Ziekenhuisinfecties kan ook optreden als gevolg van onjuiste sterilisatie van medische apparatuur, hergebruik van naalden en verontreiniging van medische benodigdheden.

Tekenen en symptomen

De lengte van de incubatietijd afhankelijk van de wijze van verkrijging van het virus. Na infectie door een tekenbeet, de incubatietijd meestal een tot drie dagen, met een maximum van negen dagen. De incubatietijd na contact met besmet bloed of weefsel is meestal 5-6 dagen, met een gedocumenteerde maximum van 13 dagen.

Begin van de symptomen is plotseling met koorts, spierpijn, (spierpijn), duizeligheid, pijn in de nek en stijfheid, rugpijn, hoofdpijn, pijnlijke ogen en fotofobie (overgevoeligheid voor licht). Er kan misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en keelpijn vroeg op, gevolgd door scherpe stemmingswisselingen en verwarring. Na 2-4 dagen, kan de agitatie worden vervangen door slaperigheid, depressie en vermoeidheid, en buikpijn lokaliseren rechtsboven kwadrant, met detecteerbare hepatomegalie (leververgroting).

Andere klinische tekenen zijn tachycardie (snelle hartslag), lymfadenopathie (vergrote lymfeknopen), en een petechiale uitslag (uitslag veroorzaakt door bloedingen in de huid) interne mucosale oppervlakken, zoals in de mond en keel, en op de huid. De petechiae mag wijken voor grotere uitslag genoemd ecchymoses en andere hemorragische verschijnselen. Er is meestal het bewijs van hepatitis en ernstig zieke patiënten kan een snelle verslechtering van de nieren, plotselinge leverfalen of pulmonaire falen ervaren na de vijfde dag van de ziekte.

Het sterftecijfer van CCHF ongeveer 30%, met overlijden in de tweede week van ziekte. Bij patiënten die herstellen, verbeteren begint meestal op de negende of tiende dag na het begin van de ziekte

Diagnose

CCHF virusinfectie kan worden vastgesteld door verschillende laboratoriumtests:

 • Enzymgekoppelde immunosorbent assay (ELISA);
 • antigen detectie;
 • serum neutralisatie;
 • reverse transcriptase polymerasekettingreactie (RT-PCR) test; en
 • virusisolatie op celculturen

Behandeling

Algemene ondersteunende therapie bij de behandeling van de symptomen is de belangrijkste aanpak van het beheer CCHF bij mensen.

Het antivirale middel ribavirine is gebruikt voor de behandeling van infectie met CCHF duidelijk voordeel. Zowel de orale en intraveneuze formuleringen lijken effectief te zijn.

Openbare gezondheidszorg advies moet zich richten op een aantal aspecten.

 • Waardoor het risico van tick-tot-mens:
  • Draag beschermende kleding (lange mouwen, een lange broek);
  • Draag lichtgekleurde kleding om eenvoudige detectie van teken op de kleding mogelijk te maken;
  • Gebruik goedgekeurde acariciden (chemische stoffen die bestemd zijn om teken te doden) op kleding;
  • Gebruik goedgekeurde middel op de huid en kleding;
  • regelmatig kleding en huid op teken te onderzoeken; indien gevonden, veilig te verwijderen;
  • trachten te elimineren of te beheersen tick besmettingen bij dieren of in stallen en schuren; en
  • vermijden gebieden waar teken zijn er in overvloed en de seizoenen wanneer ze het meest actief zijn.
 • Waardoor het risico van dier-tot-mens:
  • Draag handschoenen en andere beschermende kleding tijdens het hanteren van dieren of hun weefsels in endemische gebieden, met name tijdens het slachten, het afslachten en ruimen procedures in slachthuizen of thuis;
  • quarantaine dieren voorafgaand aan slachthuis of routinematig dieren met bestrijdingsmiddelen twee weken vóór de slacht te behandelen.
 • Het verminderen van het risico van mens-tot-mens in de gemeenschap:
  • vermijd lichamelijk contact met CCHF besmette mensen;
  • Draag handschoenen en beschermende uitrusting bij de verzorging van zieke mensen;
  • wassen handen regelmatig na de zorg voor of het bezoeken van zieke mensen.

Sep 2, 2016

Home | Read other news