Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Het aantal verkochte woningen in Spanje is toegenomen met 24 procent.

MADRID - Na jaren van kommer en kwel op de Spaanse huizenmarkt vormt de afgelopen maand augustus de bekroning op een heel jaar waarin elke maand het aantal huizenverkopen steeg.

In de achtste maand van het jaar steeg het aantal verkochte woningen in Spanje met 24 procent. In totaal werden 29.369 verkopen gesloten. De voortdurende stijging per maand, maar ook op jaarbasis, wordt voornamelijk ingegeven door de markt van tweedehands woningen. Ditschrijft Expansión op basis van gegevens afkomstig van het Spaanse statistiekbureau INE over onroerendgoedtransacties. 

Tweedehands

De stijging op jaarbasis in augustus lag 10,3 punten hoger dan die van juli. In die maand namen de verkopen toe met een kleine 14 procent. Bijna 80 procent van de verkopen die werden geregistreerd in augustus betroffen tweedehands huizen. Het ging hier om 23,428 transactions. Een stijging van ruim 50 procent ten opzichte van een jaar geleden. Daarentegen zakte de verkoop van nieuwe woningen met 26,5 procent in tot in totaal 5,941 transacties.

Tot september steeg het aantal verkopen met 12 procent, terwijl de verkoop van nieuwbouwwoningen met 35,7 procent daalde en die van tweedehands woningen met 43,9 procent steeg.

Op maandbasis daalde de huizenverkoop met 10,2 procent in augustus ten opzichte van die in juli. Vorig jaar was dit percentage echter een stuk hoger met 17,7 procent in augustus 2014.

Valencia

Het grootste aantal huisverkopen op 100.000 inwoners werd gemeten in de regio Valencia (110). In absolute getallen staat Andalusië nog steeds aan kop wat verkopen betreft gedurende de eerste acht maanden van het jaar met 5,984 transacties. Dan volgt Valencia met 4.335 transacties, Catalonië (4,286) en Madrid (4,242).

De stijging op jaarbasis was het grootst in Mucia met bijna 50 procent en in Aragón met 39,5 procent. Alleen in Castillië en León ging het aantal huizenverkopen omlaag, zij  het heel weinig met 0,5 procent. 

Normalisatie woningmarkt

Experts zeggen volgens Expansión dat er met deze positieve cijfers niet gesproken kan worden over een definitief herstel van de woningmarkt, maar wel over een 'normalisatie'. 

nieuwsbron Inspanje


Oct 12, 2015

Home | Read other news