Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Huizenprijzen Spanje dalen in hoogste tempo ooit!

-11,2%, na daling van 7,2% in derde kwartaal

De Spaanse huizenprijzen daalden in het vierde kwartaal met 11,2% ten opzichte van een jaar eerder, ver boven de daling met 7,4% in het derde kwartaal, blijkt uit gegevens van het Spaanse statistiekbureau INE donderdag.

Piek in eerste kwartaal 2008

De huizenprijzen bereikten hun piek in het eerste kwartaal van 2008. De enorme expansie van de Spaanse huizenmarkt in het voorafgaande decennium kwam toen abrupt tot stilstand, waarna het land in de diepste economische crisis stortte sinds de jaren zeventig van de vorig eeuw.

De prijsdalingen die volgden op de piek in 2008, kwamen in 2009 uit op het voorgaande dieptepunt. De huizenprijzen daalden toen op jaarbasis met 7,7%. Volgens analisten is het sinds de jaren zeventig slechts zelden voorgekomen dat de huizenprijzen meerdere jaren achter elkaar dalen.

Vergelijkbaar met prijzenmarkt VS

De daling geeft aan dat de Spaanse huizenprijzen momenteel op een vergelijkbaar tempo dalen zoals gezien werd in de Verenigde Staten na de financiele crisis in 2008. In voorgaande kwartalen, waren de prijsdalingen enigszins beperkt, als gevolg van de ondersteuningen door de overheid en de bancaire sector, die vreesden voor een instorting van de huizenmarkt.

Banken leenden 400 miljard aan bouw- en vastgoedsector

Spaanse banken hebben voor ruim 400 miljard euro uitgeleend aan de bouw- en vastgoedsectoren. Dat uitstaande risico, dat overeenkomt met 40% van het Spaanse bruto binnenlands product, is afgedekt door onderpand dat door de dalende vastgoedprijzen steeds minder waard wordt.

Saneringsplan

Afgelopen maand kondigde de Spaanse minister van financien Luis de Guindos een saneringsplan aan waarbij banken gedwongen worden een aanvullende EUR50 miljard apart te zetten om verliezen op verzuurde leningen in te dekken. Die leningen zijn met name vastgoed-gerelateerd.

Huizenprijzen Spanje dalen in hoogste tempo ooit


Mar 20, 2012

Home | Read other news