Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Nieuws

Oudste man ter wereld (113) overleden in Spanje

De Spanjaard die te boek stond als de oudste man ter wereld is overleden. De 113-jarige Francisco Núñez Olivera stierf maandag, zo melden Spaanse media dinsdag.

Olivera heeft de titel een half jaar in zijn bezit gehad. Hij werd de oudste man ter wereld toen zijn voorganger eind augustus overleed.

Olivera werd op 13 december 1904 geboren in het dorpje Vienvenida in het westen van Spanje. De gepensioneerde Spaanse boer stelde dat het geheim van zijn hoge leeftijd was dat hij een "gezond en rustig leven" had geleefd.

Hij at zijn hele leven elke dag groenten en dronk elke dag één glas rode wijn. Daarnaast bezat hij "goede genen", vertelde hij ooit.

Zelden ziek

De Spanjaard werkte zijn hele leven op de familieakker, waar hij olijfbomen en wijnstokken verbouwde. Hij vierde zijn laatste verjaardag in het bijzijn van veel media. Hij at taart en las voor zover hij dat kon de duizenden kaarten die hij uit alle delen van de wereld had ontvangen.

De Spanjaard laat twee kinderen, negen kleinkinderen en vijftien achterkleinkinderen na. Hij overleefde zijn twee oudste zoons en zijn vrouw, die hem al in 1988 ontviel.

Olivera beweerde in zijn hele leven zelden ziek te zijn geweest. Hij moest alleen op zijn negentigste een nier laten verwijderen en hij moest toen hij 108 was worden behandeld voor een urineweginfectie.

Lokale rouw

De burgemeester van zijn geboorteplaats, waar hij nog steeds woonde, heeft voor dinsdag een dag van lokale rouw afgekondigd. Olivera wordt die dag begraven.

De oudste vrouw ter wereld, Nabi Tajima van 117 jaar en zes maanden, leeft overigens in Japan. De oudste vrouw van Europa is de Italiaanse Maria Giuseppa Robucci (114 jaar en 316 dagen)

Jan 31, 2018


Eeconomische schade Catalonië voorkomen

Premier Rajoy heeft in het Spaanse parlement gezegd dat hij met het ingrijpen in Catalonië verdere economische schade voor de regio wil voorkomen. De regering kondigde zaterdag opschorting van het Catalaanse zelfbestuur en nieuwe verkiezingen in Catalonië af, omdat de regionale regering weigert af te zien van het voornemen onafhankelijk te worden.

Inmiddels hebben zo'n duizend bedrijven, waaronder enkele banken, hun hoofdkantoor op papier al uit Catalonië teruggetrokken wegens de onzekere politieke situatie. Dat wil niet zeggen dat ze ook hun activiteiten uit de regio weghalen. Maar de onzekerheid heeft er al toe geleid dat Spanje de economische verwachting naar beneden heeft bijgesteld.

Artikel 155

Het ingrijpen in Catalonië is volgens Rajoy de enig mogelijke reactie op de houding van de Catalaanse regering. Hij verwijt de Catalaanse leider Puigdemont niet bereid te zijn tot overleg. Die wil alleen over de voorwaarden van onafhankelijkheid praten, zei Rajoy, De premier hoopt dat de ingreep in Catalonië van korte duur zal zijn.

In het debat in het parlement in Madrid kwam ook een meningsverschil naar buiten tussen de Partido Popular en de socialistische oppositiepartij PSOE, die Rajoy in de Catalaanse kwestie steeds gesteund heeft. Een afgevaardigde van de PSOE zei dat uitvoering van het grondwetsartikel 155, dat ingrijpen mogelijk maakt in een autonome regio, niet nodig is als Puigdemont nieuwe verkiezingen uitschrijft en binnen de grondwet blijft opereren.

Morgen komt het Catalaanse parlement bijeen in Barcelona. Het kan dan de onafhankelijkheid uitroepen of zich voor nieuwe verkiezingen uitspreken.

Oct 25, 2017