Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Nieuws

Spaanse rechter schort de onafhankelijkheidsstemming van Catalonië op

Hof schort referendumwet Catalonië op

Het grondwettelijke hof van Spanje heeft een referendumwet die woensdag door het parlement van Catalonië werd aangenomen opgeschort. Volgens die wet zou de noordoostelijke regio zich op 1 oktober in een referendum uitspreken over afscheiding en onafhankelijkheid.

De Spaanse premier Mariano Rajoy vroeg het hof eerder het referendum ongrondwettig te verklaren. Hangende een uitspraak is de wet opgeschort, liet een bron bij het hof weten.

De Spaanse wet staat niet toe dat een deel van het land zich op eigen houtje afscheidt.

Sep 8, 2017


Aanval in Barcelona: minstens 13 doden, 50 gewonden

Een busje is donderdag ingereden op voetgangers in het centrum van Barcelona. Daarbij zijn volgens lokale media zeker dertien doden gevallen. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Een bestelbus is donderdagmiddag ingereden op voetgangers in de Spaanse stad Barcelona.

Dit is wat we nu weten:
- Lokale media melden dertien doden, één dodelijk slachtoffer officieel bevestigd
- Bestuurder van bestelbus is op de vlucht geslagen
- Politie meldt dat verdachten zich niet schuilhouden in een bar in het centrum
- De politie spreekt van een terroristische aanslag

10 minuten geleden
Volgens lokale media zou één van de verdachten zijn omgekomen in een vuurgevecht met de politie. De autoriteiten hebben dat nog niet kunnen bevestigen.
Een bestelbus is donderdag ingereden op voetgangers in het centrum van Barcelona. Daarbij zijn dertien mensen om het leven gekomen. Zeker vijftig anderen raakten gewond. Eén verdachte is opgepakt.  

Dat bevestigen de autoriteiten. De Spaanse politie beschouwt het incident als een terroristische aanslag. 

Eerdere berichten melden dat twee mannen mensen gijzelden in een nabijgelegen bar. Het is niet bekend of het ging om de inzittenden van het busje. De Cataanse politie stelde later dat er zich geen verdachten schuilhouden in een bar in het centrum. 

Slachtoffers

De minister van Binnenlandse Zaken, Joaquim Forn, zei in een verklaring dat het "heel goed mogelijk" is dat het dodental zal stijgen omdat er "zeer ernstig" gewonden zijn.

Het witte busje reed in volle vaart een voetgangersgebied op de Ramblas op. Dat is een bekende straat, waar veel toeristen komen. Tientallen mensen zouden zijn geraakt. 

Verdachten

Volgens de krant El Pais zou de bestuurder van de bestelbus op de vlucht zijn geslagen. De politie heeft een tweede busje gevonden, dat mogelijk werd gebruikt door de verdachten als vluchtwagen. Het voertuig werd aangetroffen in het Catalaanse stadje Vic, op ongeveer zeventig kilometer afstand van Barcelona.

De politie heeft de identiteit van een van de verdachten bekendgemaakt, meldt El País. Hij zou het het voertuig waarmee de aanslag werd uitgevoerd hebben gehuurd in de Spaanse stad Santa Pèrpetua de la Mogoda, ongeveer 25 kilometer ten noorden van Barcelona.

De Spaanse publieke omroep TVE meldt dat de verdachte, die het busje had gehuurd, is opgepakt. Hij zou zijn opgepakt in Manlleu, tachtig kilometer ten noorden van Barcelona.  

Afgezet

De Spaanse hulpdiensten roepen mensen op weg te blijven van de plaats van de aanslag. Inwoners wordt aangeraden thuis te blijven, tenzij het niet anders kan. Alle openbare evenementen in de stad zijn per direct afgelast.

Metrostations in de buurt van de Ramblas zijn afgesloten en de autoriteiten hebben winkels en andere bedrijven gesommeerd om te sluiten. De directe omgeving is door de politie afgezet.

"Pijn in mijn hart naar aanleiding van het nieuws uit Barcelona. Dit is een tijd om rustig te blijven en de instructies van de politie te volgen", schreef de Spaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell op Twitter.

De Nederlandse minister-president Mark Rutte schreef op Facebook: "Afschuwelijke beelden vanaf de Ramblas in Barcelona na een laffe aanslag tegen onschuldige mensen. Een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen." Rutte schreef verder dat de Nederlandse regering de situatie in de gaten houdt en klaarstaat om te voldoen aan hulpverzoeken.

Rajoy

De Spaanse premier Mariano Rajoy zegt in contact te staan met lokale autoriteiten en dat het nu van belang is de gewonden zo goed mogelijk bij te staan.

Aug 17, 2017