Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Nieuws

Een 'mini tsunami' overstromingen stranden en havens van Mallorca en Menorca.

MALLORCA - Een vloedgolf van zo’n 1,5 meter overspoelde maandag de stranden op vakantie-eiland Mallorca en het nabijgelegen Menorca.
Dat melden verschillende buitenlandse media. Het bizarre meteo - tsunami had ook gevolgen voor vakantieresorts op Mallorca. Bars en terrassen aan de kust werden overspoeld met zeewater ook boulevards en wegen langs het strand staan blank. De wegen in Alcudia in het noorden van Mallorca staan onder water.

Door de sterke stroming braken de touwen van een historische zeilboot in de haven van Mallorca. De boot en de bemanning moesten worden terug geloodst naar de haven omdat de boot dreigde af te drijven naar zee, zo meldt Mirror. Er waren geen meldingen van gewonden.

De ’rissaga’ – zoals het weer fenomeen wordt genoemd in Catalaans Spaans. Gelukkig deed zich het weer fenomeen voor toen de stranden grotendeels leeg waren.

Meteo-Tsunami

Om het verschil met een echte tsunami te benadrukken schrijven we in het geval zoals we op Mallorca zagen over een meteo-tsunami. Een meteo-tsunamie is een door weersomstandigheden opgewekte vloedgolf. Ze ontstaan vooral door plotselinge drukveranderingen, bijvoorbeeld bij een zware onweersbui.

Jul 17, 2018


subsidie voor verbouwingen woningen

De Comunidad Valenciana geeft tot 4.200 euro subsidie voor verbouwingen woningen

VALENCIA – In navolging van het “Plan Renhata” wat in 2017 was opgezet en een succes is gebleken, heeft de Generalitat in de Comunidad Valenciana besloten ook dit jaar de eigenaren van huizen weer subsidies te geven voor de verbouwingen van woningen. De hoogte van deze subsidies is afhankelijk van een puntensysteem en liggen tussen de  3.000 en 4.200 euro.

 

Het geld wat eigenaren van woningen kunnen krijgen om hen financieel te helpen dient besteed te worden aan verbouwingen die noodzakelijk zijn om de gezondheid van de inwoners en om de leefbaarheid te verbeteren, met name in die woningen die ouder zijn dan 20 jaar. De subsidie dient dan ook gebruikt te worden voor de vebetering van vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens of voor de aanpassing van woningen in het geval van ouderen en gehandicapten.

De Generalitat Valenciana heeft een bedrag van 5,5 miljoen euro opzij gelegd voor deze extra subsidie voor de “reformas de baños y cocinas”. Dat is een bedrag wat dit jaar 50% hoger is dan het afgelopen jaar in 2017 bij het Plan Renhata.

De bedragen die men kan ontvangen liggen maximaal tussen de 3.000 en 4.200 euro wat een 25% of 35% van een prijsopgave voor een verbouwing is. Deze prijsopgaven voor de verbouwing mogen niet lager zijn dan 2.000 euro en niet hoger dan 12.000 euro per verbouwing of aanpassing. Daarnaast kunnen eigenaren van woningen dit jaar ook gebruik maken van een 5% financiering van de technische rapporten die gemaakt dienen te worden.

Apr 8, 2018