Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Op elke zesde dag van de laatste maand van het jaar wordt in Spanje Día de la Constitución

Wanneer we in Nederland druk bezig zijn met Sinterklaas festiviteiten, vindt in Spanje een ander soort feestdag plaats. Op 6 december wordt in Spanje namelijk de Día de la Constitución gevierd. Bezoek je rond deze feestdag Valencia? Op deze pagina vind je meer over deze dag.
Op elke zesde dag van de laatste maand van het jaar wordt in Spanje Día de la Constitución gevierd, oftewel de Dag van de Spaanse Grondwet. Op deze dag vieren de Spanjaarden de invoering van de democratische grondwet. Wanneer deze feestdag op een zondag valt, wordt de dag verplaatst naar maandag. Dit is het geval in 2015. Op maandag 7 december 2015 wordt in Valencia dus Día de la Constitución gevierd.
STUKJE GESCHIEDENIS
In 1978 stemde 92% van de bevolking in met de nieuwe grondwet. Daarvoor was er jaren geleefd onder het dictatuurachtige regime van generaal Franco. Hij had de macht over Spanje vanaf 1939 tot zijn dood in 1975. Hij leidde militaire operaties en had contacten met nazi-Duitsland. Na zijn dood in 1975 viel ook de laatste niet-communistische dictatuur in Europa. Twee dagen hierna werd er een nieuwe koning aangewezen, Juan Carlos I.
De geboorte van de huidige Spaanse democratie gebeurde niet veel later. Dit hield in dat Spanje werd onderverdeeld in regio’s: gemeenschappen met eigen macht, regering, parlement en een wetgevende en uitvoerende macht. Sommige gemeenschappen hadden meer bevoegdheden, zoals Catalonië en Baskenland met hun eigen officiële talen, scholen, gezondheidszorg en politie. Día de la Constitución herinnert de Spanjaarden aan de dag dat zij voor het eerst in een democratie konden leven.
SPAANSE BEVOLKING
Op 5 december krijgen kinderen op school extra geschiedenis lessen over Día de la Constitución. Elk jaar mogen een paar middelbare scholieren een stukje voorlezen uit de grondwet bij het parlement in Madrid. De meeste Spanjaarden zijn op Día de la Constitución vrij en zijn zullen de dag doorbrengen met familie en vrienden. Daarnaast houdt de koning jaarlijks een speech en zijn er parades door heel het land te vinden.
Zondag 6 december 2015 - Dag van de Grondwet
Dinsdag 8 december 2015 - Feest van de Onbevlekte Ontvangenis
Vrijdag 25 december - kerstdag

Dec 5, 2015

Home | Read other news