Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Spaanse koning Juan Carlos doet afstand van troon!

De Spaanse koning Juan Carlos I gaat na bijna 39 jaar afstand doen van de troon. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon, kroonprins Felipe. Dat heeft premier Mariano Rajoy maandagochtend bekendgemaakt.

 

 

 De reden van zijn aftreden is van persoonlijke aard, zegt Rajoy. Later op maandag komt de vorst zelf met een verklaring.

Carlos is sinds 1975 koning van Spanje. Hij speelde een belangrijke rol in het vormen van een nieuwe democratie in het land, na tientallen jaren militaire dictatuur.

De laatste jaren heeft de 76-jarige Carlos steeds vaker gezondheidsproblemen. In achttien maanden tijd heeft hij vijf operaties gehad. Zijn laatste was eind vorig jaar, toen hij een infectie had aan zijn heupprothese. Hij loopt in het openbaar met krukken of een wandelstok.

Schandalen

Ook is het koningshuis verwikkeld in enkele schandalen. Zo loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar zijn dochter Christina en haar man Inaki Urdangarin wegens financiële malversaties.

''Ik ben ervan overtuigd dat dit het beste moment is voor verandering'', zei premier Rajoy. Verder zei hij in de abdicatie het bewijs te zien ''voor de volwassenheid van onze democratie''.

Om de abdicatie van de vorst mogelijk te maken, moet er een aanpassing van de grondwet komen, verklaarde Rajoy. Wanneer de troonswisseling plaats gaat vinden, is nog niet bekend.

Mannelijke troonopvolger

De 46-jarige kroonprins Felipe is het derde kind van Carlos, nadat hij eerst twee dochters had gekregen. In Spanje is het gebruikelijk dat mannelijke troonopvolgers voorrang krijgen.

In 2004 is Filipe getrouwd met journalist Letizia Ortiz. Samen hebben ze twee dochters.

Door: NU.nl/ANP


Jun 2, 2014

Home | Read other news