Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Spaanse regering lanceert een nieuwe transparante website!

MADRID – Met een meer dan 300.000 euro kostende website heeft de Spaanse regering eindelijk alle gegevens online gezet rondom de kosten, ministeries, openbare gebouwen, lonen etc. van alles wat met de Spaanse overheid te maken heeft. Eenieder kan op deze website nu inzien hoeveel de president van Spanje verdient of hoeveel er per maand wordt uitgegeven aan ex medewerkers van de Spaanse regering.

Met deze nieuwe website transparencia.gob.es geeft de Spaanse overheid gehoor aan de inmiddels alweer 12 maanden oude Wet op de Transparantie. Met de vele schandalen rondom fraude en corruptie binnen de Spaanse politiek, werd het tijd om een boekje open te doen over de financiële zaken van de Spaanse overheid en dit open en bloot te presenteren aan het Spaanse volk. Het gaat hierbij vooralsnog alleen over de transparantie van de centrale overheid en nog niet van de regionale overheden. Deze lijsten laten nog zeker een 1 jaar op zich wachten.

Iedereen kan op deze website nu alle informatie vinden over begrotingen, salarissen, overheidscontracten, informatie over de financiële zaken van het Spaanse Koningshuis, Sociale Voorzieningen, Spaanse Bank etc. Het is een zeer uitgebreide website geworden die overigens in meerdere officiële talen die in Spanje gesproken worden en in het Engels te lezen is.

Mede dankzij de publicatie van deze gegevens worden politici en overheidsinstellingen gedwongen om transparant te handelen en in theorie kan nu niets meer voor het Spaanse volk achter worden gehouden. Uiteraard gaat het hier om een theorie want in de praktijk kan er van alles niet geplaatst worden op deze website.

Toch is het een stap in de goede richting en iets wat broodnodig was in Spanje want het is het Europese land wat als laatste een Transparantie wet heeft aangenomen. Alleen Cyprus en Luxemburg hebben nog geen stappen ondernomen op dit gebied. Spanje staat echter nog steeds maar op plaats 64 van de 100 wat betreft landen die transparant zijn. Of de nieuwe wet en deze website deze positie zullen veranderen is nog maar de vraag – (Remco Stoffer)


Dec 11, 2014

Home | Read other news