Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Spanje moet nog heel even wachten tot zaterdagavond .

MADRID – Spanje moet nog heel even wachten tot zaterdagavond wanneer de uitslag bekend zal zijn van de tweede stemronde in het theater van de nieuwe Parlementsvorming waarbij een nieuwe regering gekozen wordt.

Op donderdag was de eerste stemming waarbij 170 parlementsleden (PP en Ciudadanos) voor Mariano Rajoy stemde als nieuwe premier en 180 stemmen (PSOE en Unidos Podemos en meer) tegen Rajoy stemde. Om een regering te vormen moet men 176 stemmen hebben en dat is dus niet gelukt.

Deze uitslag komt echter niet als een gehele verrassing aangezien men dit al van te voren voorspeld had. De PSOE had al aangegeven bij de eerste stemronde NEEte gaan stemmen en Unidos-Podemos heeft dat altijd al gedaan en zal dat ook blijven doen. Omdat de PP en Rajoy geen meerderheid van 176 stemmen wist te krijgen moet er een tweede stemming komen, wat 48 uur later moet gebeuren dus op zaterdag rond 19:00 uur.

Zaterdag

De cijfers van deze donderdag, de derde keer dat men probeert een regering te vormen, waren precies hetzelfde als in augustus toen Rajoy er ook al niet in slaagde om een regering te vormen. Sindsdien is er echter iets veranderd, in het bijzonder binnen de grootste oppositiepartij PSOE. Pedro Sanchez is als leider er uit gekegeld en het felle NEE tegen Rajoy zal deze zaterdag plaats gaan maken voor een onthouding van stemmen waardoor de PSOE dus de vrije hand geeft aan Rajoy en de PP omdat een absolute meerderheid van stemmen dan genoeg is, en dat heeft de PP.

Nieuwe regering

Als alles volgens plan verloopt, heeft Spanje dus deze zaterdag eindelijk een nieuwe regering en zijn de meer dan 314 dagen van regeringloos Spanje voorbij. Dat wil niet zeggen dat het voor Rajoy en de PP makkeliijk zal gaan worden de komende vier jaar want ze zullen een minderheidsregering hebben waarbij alles wat ze willen beslissen via de oppositie moet gaan en met de PSOE, Unidos-Podemos en Ciudadanos als grootste oppositiepartijen zal dat nog veel slapeloze nachten voor Rajoy gaan opleveren . 


Oct 28, 2016

Home | Read other news