Nederlands English Deutsch Español Eur (€) | M².
Currencies
Vierkant metriek opp in f2. Acres Ha Sq. yd.
  

Vandaag de dag kan gesteld worden dat de interesse in de aankoop van een tweede verblijf in Spanje

Vandaag de dag kan gesteld worden dat de interesse in de aankoop van een tweede verblijf in Spanje weer aantrekt. De meeste kopers financieren het onroerend goed met een hypotheek, echter, inbreng van eigen geld blijft noodzakelijk. In ieder geval wordt eerst vooraf de financiële haalbaarheid getoetst om te beoordelen tegen welke voorwaarden er kan worden gefinancierd.
 
Met een op maat gevormd dossier wordt vervolgens de hypotheekaanvraag bij een van de Spaanse banken ingediend, want elke bank eist een andere vorm van presentatie van een dossier. Omdat Spaanse banken niet bekend zijn met het Nederlandse fiscale boxen-stelsel en verhuurinkomsten die niet op de aangifte IB staan, vereist de presentatie van een dergelijk dossier de nodige aandacht. 

Regels en logica
Logica in de regels bij banken is soms ver te zoeken, daar heeft iedereen wel een verhaal en mening over. Ondanks dat er eigen geld ingebracht moet worden voor de aankoop van een Spaanse woning, moet de aanvrager met de billen bloot om op allerlei manieren een gezonde financiële positie aan te tonen. Inmiddels zijn de addertjes onder het gras bekend, evenals wat een risicoafdeling belangrijk vindt. En dat is van cruciaal belang voor de presentatie van een dossier en de uiteindelijke beoordeling. De client krijgt altijd uitleg hoe een hypotheekproces werkt en waarom banken bepaalde beslissingen maken. De uitleg achter iets onbenulligs is dan soms nog steeds niet begrijpelijk, maar wel makkelijker te accepteren.

Voor de crisis
Al tien jaar wordt samengewerkt met een klein groepje van trouwe banken die altijd, in meer of mindere mate, zijn blijven financieren, ook tijdens de crisis. In deze periode zijn er een hoop internationaal georiënteerde banken uit Spanje verdwenen of opgegaan in andere Spaanse grootbanken. Dat is in zekere mate jammer voor de consument .Indicatie maximale hypotheekmogelijkheden per land

 
Maximaal
financieringspercentage
DTI * max. 
bruto inkomen
DTI * max.
netto inkomen
Frankrijk< 85 %< 100 %> 100 %< 33 %< 40 %> 40 %   
Spanje< 60 %< 70 %> 70 %   < 35 %< 40 %> 40 %
Portugal< 70 %< 75 %> 75 %   < 35 %< 40 %> 40 %
België< 80 %< 105 %> 105 %   < 35 %< 55 %> 55 %
Italië **< 60 %< 80 %> 80 % < 33 %< 40 %> 40 %< 33 %< 37 %> 37 %
*DTI = Debt-to-income ratio = percentage krediet of huurlasten t.o.v. het totale inkomen.
**Eén Italiaanse bank toetst op basis van het bruto inkomen. Alle anderen op netto inkomen.

Nov 19, 2014

Home | Read other news